• Open van 7.00 tot 18.00 uur
  • Visie via de Gordon® methode
  • Kinderopvang in de Kempen
  • Flexibele kinderopvang

Verlies verwerking

3 oktober 2023
Kids talent Locatie Hapert

Veel kinderen krijgen op jonge of oude leeftijd te maken met verlies. Er overlijdt iemand in hun familie, hun ouders zijn gescheiden of gaan scheiden, er wordt iemand (langdurig) ziek, een huisdier overlijdt of kinderen komen op een andere manier in aanraking met verlies. Verlies is namelijk breder dan alle overlijden.

Wanneer kinderen verliezen meemaken kunnen ze onrust, lastig, ‘niets aan de hand’ gedrag of juist zeer teruggetrokken gedrag laten zien. Aan de buitenkant laten ze niet altijd zien hoe moeilijk ze het hebben en van binnen kan het een emotionele chaos zijn.

Kinderen drukken verdriet periodiek uit en vaak in tekenen die niet zo duidelijk als rouw te herkennen zijn. Kinderen die rouwen staan voor meerdere uitdagingen. Aan de ene kant omgaan met hun gevoelens over het verlies en wennen aan de veranderingen in hun leven die het gevolg zijn van het verlies en intussen ook doorgaan met de eigen groei en ontwikkeling.

We denken vaak dat als kinderen nog (heel) jong zijn dat ze er weinig van mee krijgen. Toch ervaren zelfs hele jonge baby’s en kinderen zelf het verlies en voelen ze al heel goed aan wanneer de ouders rouwen. Want juist kinderen op (hele) jonge leeftijd zijn afhankelijk en responsief op hun ouders en in de kindertijd wordt de basis gelegd van houdingen voor het verdere leven.

Wat kinderen van verlies begrijpen en hoe ze op verlies reageren verschilt per leeftijd. Aangezien een kinderopvang een belangrijke taak heeft in de opvoeding en een rol in de opvang van kinderen in verdriet is het zinvol deze informatieavond stil te staan bij dit onderwerp.

Leren hoe je in verliessituaties kan luisteren en kijken naar kinderen. Vragen die in deze informatieavond aan bod kunnen komen zijn;

  • Wat kunnen baby’s en kinderen begrijpen?
  • Wat heeft de hechting te maken met het omgaan met verlies?
  • Hoe kun je baby’s en kinderen betrekken?
  • Hoe kun je kinderen helpen bij verlies en verdriet?

Leren als ouder hoe je attent kan zijn voor de pijn van je kind in verlies en verdriet en het verdriet niet doodzwijgen.

Leven is verlies en verlies als deel van je leven.

 

Deelnemen aan deze informatie avond

Dat kan zeker, voel je welkom!
Maar wees snel bij, want vol is helaas echt vol.

Verstuur een mail naar bladel@kidstalent.nl
Datum Dinsdag 24 Oktober 2023
Locatie August Vermeylenlaan 1 te Bladel.
Tijd 19.30 uur en zal ongeveer duren tot 21.00 uur.
Kosten Deze avond is geheel gratis

 

Meer over ons

Diertjes Kids talent

Naar de dagopvang

(0 tot 4 jaar)
Diertjes Kids talent

Naar de Buitenschoolse Opvang

(4 tot 12 jaar)