• Open van 7.00 tot 18.00 uur
 • Visie via de Gordon® methode
 • Kinderopvang in de Kempen
 • Flexibele kinderopvang

Veilig Slapen

25 oktober 2023
Veilig slapen - Kids Talent
Veilig slapen

Waarom dit artikel veilig slapen heet? Jaarlijks overlijden er tientallen kinderen van 0 tot 2 jaar aan wiegendood. Deze kinderen leken gezond, maar zijn toch in hun slaap overleden. Later in het artikel lees je welke tips je kunt inzetten om de kans op wiegendood te verkleinen.
Het is dus belangrijk je kind veilig te laten slapen. Maar wat is dat dan, veilig slapen?

Bij de geboorte wordt er veel gestuurd op zoveel mogelijk nabijheid en veiligheid. Dus ook écht samen slapen, in bijvoorbeeld de draagzak of op de arm. Dit heeft een positief effect op de hechting tussen ouder en kind.

Slapen hoort veilig te zijn, in een veilige omgeving. De eerste 4 tot 6 maanden liggen baby’s vaak op dezelfde kamer als hun ouders. Zo kunnen ouders signalen van hun baby eerder oppikken en hierop reageren. Het is van belang dat ze wel in hun eigen bedje op dezelfde kamer liggen, zodat het veilig blijft.

Na ongeveer 4 maanden kun je langzaam afstand nemen van het samen slapen. Zo leert je kind zelf in slaap te vallen en door te slapen. Dit heeft een positief effect op het slapen in een nieuwe omgeving zoals de kinderopvang en op de ontwikkeling van het kind. Tijdens de slaap van kinderen ontwikkelen de hersenen zich en groeit het lichaam.

Nu ligt je kind in zijn/haar eigen bedje. Fijn toch!? Dat geldt niet voor iedere ouder. Veel ouders zijn ’s nachts aan het piekeren of alles wel goed gaat met hun kindje nu hij/zij alleen slaapt op een eigen kamer.

Met de volgende tips verlaag je de kans op wiegendood en zorg je ervoor dat je kind veilig kan slapen.

 • Laat je kind op zijn/haar rug slapen.
  Als je kind zelf in staat is van rug naar buik te draaien is het wel veilig(er) om je kind op zijn/haar buik te laten slapen.
 • Zorg dat je kind het niet te warm heeft tijdens het slapen
  Denk dan aan een slaapzak die passend is voor het seizoen, maar ook dat het klimaat op de kamer goed is. Een goede slaapkamertempratuur is tussen de 16 en 18 graden Celsius.
 • Zorg dat het kind niet in aanraking komt met rook
  Rook is slecht voor de gezondheid van je kind. Ook is er een verband tussen roken tijdens de zwangerschap en wiegendood.

Liefs Bo

Meer over ons

Foto website KT Oirschot buiten

Wie zijn wij

Meer over Kids Talent
Kids Talent Locatie Bladel

Rondleiding

Plan een rondleiding op 1 van onze 5 locaties