• Open van 7.00 tot 18.00 uur
  • Visie via de Gordon® methode
  • Kinderopvang in de Kempen
  • Flexibele kinderopvang

Veilig ontdekken

30 juni 2023
Veilig ontdekken - Blog Kids Talent

Een traphekje die je in alle haast open laat staan, schoonmaakmiddelen die in het onderste kastje staan of een hete kom thee die onbewaakt op een tafel staat. Het zijn allemaal risico’s voor jonge kinderen.

Jonge kinderen hebben de natuurlijke behoefte om de omgeving om zich heen te ontdekken. Kastjes opentrekken en dicht duwen of voorwerpen pakken en onderzoeken die binnen handbereik liggen. Jonge kinderen overzien geen gevaar en het gevolg van een handeling. Het kind klimt bijvoorbeeld zelfstandig vol zelfvertrouwen de trap op, maar overziet niet het gevaar dat hij kan vallen.

Het is belangrijk om stil te staan bij de ontdekkingdrang van kinderen. Bekijk je huis eens door de ogen van je kind, ga bijvoorbeeld eens op de grond liggen of op je knieën zitten. Zijn er scherpe randen te vinden waaraan het kind zich kan stoten? Welke (onveilige) materialen liggen binnen handbereik van je kind? Waar kan je kind allemaal op klimmen en is dit verantwoord?

Een kind heeft natuurlijk wel uitdaging nodig, maar bedenk welke uitdagingen verantwoord zijn.
Hieronder lees je nog een aantal tips van VeiligheidNL die je kunnen helpen om te gaan met de ontdekkingsdrang van kinderen.

  1. Houd producten met batterijen weg bij je kind!
    Doordat batterijen glimmen en glad zijn van structuur zijn ze aantrekkelijk om in de mond te stoppen en door te slikken. Echter kan dit levensgevaarlijk zijn!
  2. Plaats traphekjes onder -en bovenaan de trap en doe deze altijd dicht
  3. Berg schoonmaakmiddelen altijd buiten bereik van kinderen op of/en plaats slotjes op deze kastjes
  4. Beveilig stopcontacten waar je kind bij kan