• Open van 7.00 tot 18.00 uur
  • Visie via de Gordon® methode
  • Kinderopvang in de Kempen
  • Flexibele kinderopvang

Van afval naar Spelmateriaal

30 juni 2023
Bladel 1 (123) - Kids Talent

Je drinkt een flesje water leeg en wil deze in de prullenbak gooien, maar je kind pakt het lege flesje en slaat er mee op tafel. Wat voor jou een doelloos flesje was, fungeert nu voor het kind als muziekinstrument.

Dit is een voorbeeld van basic spelen, spelen met voorwerpen die oneindig kunnen worden gebruikt. Denk hierbij aan; takjes, dozen, lepels, zand of stenen. Dit spelmateriaal stimuleert de creatieve ontwikkeling van kinderen, want kinderen gebruiken het materiaal voor meerdere doeleinden.

Naast de creativiteit stimuleert basic spel ook het zelfvertrouwen van het kind. Tijdens het spelen met deze materialen is er geen goed of fout. Waar een puzzel bijvoorbeeld één juiste oplossing heeft, heeft een leeg flesje talloze functies.

Al het basic spelmateriaal voelt anders aan. Dit zorgt ervoor dat de zintuigelijke ontwikkeling van kinderen op verschillende gebieden wordt gestimuleerd, zoals het ontdekken van harde en zachte materialen met hun mond, handen en ogen.

Kids Talent heeft veel aandacht voor basic spelmateriaal. Door middel van basic spelmateriaal gaan we in op de belevingswereld van het kind door basic spelmateriaal aan te bieden en kinderen de ruimte te geven om zelfstandig te ontdekken.

Basic spelmaterialen zijn dus materialen die geen vast doeleinde hebben. Als je een keer een kast aan het opruimen bent, leg dan eens wat spullen (zoals afgebeeld op de foto hiernaast) neer voor je kind en kijk wat er gebeurd. Let hierbij wel op dat het materiaal passend moet zijn bij de leeftijd van je kind.

Want met de voorwerpen die je eigenlijk weg wilde gooien kun je voor nog meer uitdaging zorgen. Zo blijft het speelgoedaanbod gevarieerd en worden de kinderen nog meer uitgedaagd in hun ontwikkeling.

Meer over ons

Diertjes Kids talent

Naar de dagopvang

Meer informatie over de leeftijd van 0 tot 4 jaar
Foto website KT Oirschot buiten

Rondleiding

Plan een rondleiding