• Open van 7.00 tot 18.00 uur
  • Visie via de Gordon® methode
  • Kinderopvang in de Kempen
  • Flexibele kinderopvang

Spanning rondom Sinterklaas

20 november 2023
Foto website KT Oirschot buiten

Spanning rondom Sinterklaas

De Sint en zijn pieten zijn weer bijna in het land. Vooral de oudere peuters worden zich steeds meer bewust van de komst van Sinterklaas en alle bijbehorende activiteiten. Maar wat doet deze periode met kinderen? En hoe kan je hier als ouder het beste mee omgaan?

De vele activiteiten rondom het sinterklaasfeest zijn vaak onvoorspelbaar voor kinderen en kunnen spanningen oproepen. Het kan dan ook zo zijn dat je kind ander gedrag laat zien dan je van hem/haar gewend bent, zoals: drukker gedrag vertonen door de spanningen en/of het vele suikerrijke snoepgoed, vaker in de broek passen wanneer hij/zij al zindelijk is, slechter slapen of last krijgen van (spannings)buikpijn.

Het bieden van voorspelbaarheid, duidelijkheid en rust is in deze periode dan ook extra belangrijk, zo krijgen kinderen voldoende tijd om alle indrukken te verwerken. Voor sommige kinderen kan het helpend zijn om vooraf duidelijkheid te hebben wat hem/haar te wachten staat in de sinterklaasperiode, dit kan bijvoorbeeld middels een afstreepkalender (zie internet). Voor andere kinderen kan deze voorbereiding juist een averechts effect hebben, omdat ze dan voorafgaand aan een sinterklaasactiviteit al veel spanning op kunnen bouwen. Als ouder weet je het beste wat je kind nodig heeft in deze periode, probeer hier zoveel mogelijk op aan te sluiten.

Verder is het ook van groot belang om alert te blijven op de signalen en emoties van je kind. Push je kind niet om iets te doen wat hij of zij niet wil, zoals het op schoot gaan zitten bij Sint of piet.

De sinterklaasperiode doet een groot beroep op de creativiteit en planning van ouders, zoals het continu op je woorden letten tijdens het onderling praten met volwassenen over bijvoorbeeld pakjesavond. Het is belangrijk als ouder hier bewust van te zijn in de omgang met je kind, zodat het geen verwarring oproept bij je kind. Probeer als ouder van deze periode te genieten, op deze wijze kan je kind ook optimaal genieten.

Meer over ons

Diertjes Kids talent

Kwaliteit

Wij garanderen kwaliteit kinderopvang
Diertjes Kids talent

Plan een rondleiding

op de locatie naar keuze