Iedere dag bewegen is belangrijk voor de (motorische)ontwikkeling en gezondheid van je kind. Als het buiten slecht weer is schiet het bewegen er al snel in. Maar er zijn nog zoveel meer mogelijkheden om je kind te laten bewegen.
Hoe zorg jij er als ouder voor dat je kind genoeg beweegt op een dag?
Rennen, springen, gooien en vangen zijn motorische vaardigheden die er op achteruitgaan bij (jonge) kinderen wanneer er weinig aandacht besteed wordt aan de beweging. Naast deze vaardigheden is beweging ook belangrijk voor het zelfvertrouwen, ruimtelijk inzicht en de sociale vaardigheden. Beweging is namelijk erg stimulerend voor het brein!
(Jonge) kinderen hebben van nature een bewegingsdrang. Ooit is dit een obstakel in een kleinere ruimte. Je kind lijkt dan druk en dat gedrag vinden we vaak niet gepast. Hierdoor geven we kinderen een tablet, zodat ze rustig een filmpje kunnen kijken. Toch is het beter om ze op dat moment wel een (kleine) beweegactiviteit aan te bieden, zodat ze hun energie beter over de dag kunnen verdelen. Als je ervoor zorgt dat de beweegactiviteit rustig wordt afgesloten dan zul je merken dat je kind ook rustiger aan een nieuwe activiteit kan beginnen.
Maar welke beweegactiviteiten kan ik dan doen met mijn kind? Je kunt het klein houden wanneer je weinig ruimte, spullen en tijd hebt. Denk hierbij aan dierenyoga. We gaan springen als een kikker, stampen als een olifant en kruipen als een tijger. Er staan een tal van liedjes op YouTube die gelinkt zijn aan bewegen. Zorg dat je kinderen enthousiast maakt, want als jij er al geen zin in hebt kun je dit ook niet overdragen aan je kind.
Misschien valt het je op dat je kind vaak erg druk wordt net voordat hij/zij bijvoorbeeld naar bed gaat. Dan is het handig om een beweegactiviteit net voordat hij/zij naar bed gaat te doen. Zo is hij/zij zijn/haar energie kwijt en kan hij/zij rustig in slaap vallen.
Ook kun je tijdens de dagelijkse handelingen extra beweging inzetten. Je kunt je kind bijvoorbeeld aan tafel laten staan tijdens een knutselactiviteit in plaats van neer te zetten aan tafel. Op deze manier kan je kind gemakkelijk heen en weer lopen, laat ze zelf hun kwast afwassen en alle spullen pakken. Maar ook kleine motorische bewegingen zoals het smeren van hun eigen boterham is een ‘kleine’ beweegactiviteit.
We horen ouders vaak zeggen, ‘’wauw hoe krijgen jullie al die activiteiten toch verzonnen?’’ Mocht je geen inspiratie hebben vraag de pedagogisch medewerkers dan om hulp!