• Open van 7.00 tot 18.00 uur
  • Visie via de Gordon® methode
  • Kinderopvang in de Kempen
  • Flexibele kinderopvang

Een fijne speelruimte

12 februari 2024

Een fijne speelruimte

Wat is een fijne speelruimte? Moet een fijne speelruimte groot zijn, of klein? Moet er veel speelgoed aanwezig zijn of weinig?
Misschien kun je de vraag eens aan jezelf stellen, wat zou jij een fijne speelruimte vinden? Of vraag het aan je kind als hij/zij dat kan beantwoorden.

Een fijne speelruimte is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Kinderen leren door dingen zelf te ervaren en te doen, een goede speelruimte draagt bij aan deze ontwikkeling.

Kijk dus vooral naar je kind. Waar liggen de interesses? Speelt je kind bijvoorbeeld graag met poppen, blokken of auto’s. Of is hij/zij liever creatief bezig? Echter is het ook belangrijk om af en toe buiten de interesses van kinderen te stappen. Zo stimuleren kinderen ook andere vaardigheden met ander speelgoed.

Echter is variatie ook belangrijk. Dit stimuleert de betrokkenheid van je kind. Leg bijvoorbeeld al het speelgoed aan de kant of in de kast en pak 1 bak met speelgoed. Kinderen weten op deze manier waar er mee gespeeld kan worden en zo blijft de betrokkenheid hoog, omdat ze niet gestoord worden door al het ander speelgoed wat in de ruimte ligt.

Tevens zijn hoekjes ook belangrijk in een speelruimte. Kinderen hebben het nodig om zich op sommige momenten even terug te trekken, zodat ze ongestoord hun spel voort kunnen zetten.

Tijd doorbrengen met je kind is belangrijk. Soms wil je alle momenten hiervoor benutten. Echter geven kinderen zelf hun behoeftes aan, probeer er dus op te vertrouwen dat je kind zelf aangeeft of hij/zij jouw nabijheid nodig heeft in zijn/haar spel. Ooit is aanwezig zijn al voldoende. Kijken naar je (spelende) kind is namelijk ook een manier om in verbinding te komen met je kind.

Bij Kids Talent vinden we basic spelmateriaal belangrijk in een fijne speelruimte. Kinderen laten spelen met potten, pannen, bekers, lepels, rijstkorrels en andere verschillende soorten materialen zoals stof. Dit stimuleert de fantasie en betrokkenheid van kinderen, omdat er geen goed of fout is tijdens dit spel.

Meer over ons

Foto website KT Oirschot buiten

Meer over ons

Wie zijn wij?
Kids Talent Locatie Bladel

Plan een rondleiding

Op één van onze locaties