• Open van 7.00 tot 18.00 uur
  • Visie via de Gordon® methode
  • Kinderopvang in de Kempen
  • Flexibele kinderopvang

De Gordon® methode

18 oktober 2023
Foto website KT Oirschot buiten

Gordon® methode

Zoals jullie op onze website kunnen lezen, zijn alle medewerkers van Kids Talent ‘Gordon gecertificeerd’. En nee, dit wil niet zeggen dat we elke dag tijdens de Boekenbeer ‘Kon ik maar even bij je zijn’ zingen, maar wat is het dan eigenlijk wel?

De Gordon methode is ontwikkeld door Thomas Gordon, een psycholoog die de nadruk legt op actief luisteren en een communicatie gebaseerd op gelijkwaardigheid en respect. Dit wil niet zeggen dat je je kind altijd maar zijn zin moet geven of nooit op je kind mag mopperen. Het gaat er om dat je de achterliggende boodschap van je kind hoort en ziet en ook over hoe je jouw boodschap overbrengt op je kind. Daarnaast neem je het probleem niet over van je kind door het op te lossen voor hem, maar zoek je samen naar een oplossing.

Je kindje kan zelf niet altijd goed verwoorden wat het bedoelt. Door actief te luisteren kan je de achterliggende boodschap achterhalen wanneer je kindje bijvoorbeeld boos of verdrietig is en vervolgens kan je samen naar een oplossing zoeken. Je kind zal zich eerder begrepen en serieus genomen voelen. Wanneer je kind bijvoorbeeld aangeeft zijn broertje stom te vinden kan je reageren door te zeggen dat dat niet aardig is van hem, maar je kan ook proberen te achterhalen waarom hij zijn broertje op dat moment stom vindt. Benoem bijvoorbeeld dat je inderdaad ziet dat je kind een beetje boos is op zijn broertje (herken en erken zijn emotie op dat moment en laat merken dat het prima is dat hij zich zo voelt) en vraag hoe dat komt. Als dan blijkt dat zijn broertje speelt met het speelgoed dat hij eigenlijk wilde hebben, kan je vervolgens samen op zoek naar een oplossing waar iedereen tevreden mee is.

Wanneer je praat in de ik-vorm hou je de boodschap bij jezelf. Als je kind iets doet wat niet mag heb je misschien al snel de neiging om meteen te mopperen en te zeggen “Jij weet heel erg goed dat op de bank springen stout is, kom daar nu meteen vanaf anders zet ik je in de hoek!” Wanneer je dit rustiger en in de ik-vorm brengt klinkt het al heel anders, kijk maar: “Ik vind het niet zo fijn wanneer je op de bank springt, want ik ben bang dat je dan valt en je je pijn doet”. Je laat je kind weten dat je je zorgen maakt en daarom zal je kind stoppen met springen. Als je dreigt met straf, zal je kind misschien wel stoppen, maar enkel omdat het geen straf wil en niet omdat het snapt dat het gevaarlijk is wat hij doet of omdat jij het fijner vindt dat hij stopt.

Verder creëren simpele dingen zoals op dezelfde hoogte gaan zitten als je kind door bijvoorbeeld even op je hurken te gaan zitten wanneer je tegen je kind praat, een gevoel van gelijkwaardigheid waardoor je kind zich sneller veilig zal voelen.

Heb je vragen over de Gordon methode of wil je er graag wat meer over weten? Stel je vragen gerust aan de leidsters, zij werken dagelijks met deze methode en kunnen je er wat meer over vertellen. Onze teamcoach Hilde geeft zelfs cursussen aan medewerkers om deze methode onder de knie te krijgen, dus er is voldoende kennis aanwezig over dit onderwerp binnen Kids Talent!

Groetjes Renske

Meer over ons

Diertjes Kids talent

Kwaliteit

Wij garanderen kwaliteit kinderopvang
Diertjes Kids talent

Plan een rondleiding

op de locatie naar keuze