• Open van 7.00 tot 18.00 uur
  • Visie via de Gordon® methode
  • Kinderopvang in de Kempen
  • Flexibele kinderopvang

Buiten spelen

27 november 2023
Kids talent - Bladel Europalaan

Het heeft geregend en het is koud buiten. Toch wil je kindje graag buiten gaan spelen. Jij als ouder wil liever binnenblijven, omdat je kind anders vies en nat wordt en je het zelf erg koud hebt. Echter heeft buiten spelen een positief effect op de gezondheid van je kind. Dus trek die laarzen en jas maar aan, want we gaan buiten op avontuur!
Juist als het geregend heeft valt er buiten veel te ontdekken.

Leg bijvoorbeeld een paar oude autobanden buiten neer. Als het geregend heeft ligt er water in de band en dat lokt vele mogelijkheden uit. Maar ook het gras en de bladeren in de tuin zijn nat en voelen anders aan dan als het droog weer is. En onder deze blaadjes en in het gras zitten heel veel insecten, ga ze maar eens tellen!

Bovenstaande voorbeelden hebben een positief effect op de zintuigelijke ontwikkeling van kinderen, want ze voelen, ruiken en nemen alles waar vanuit de zintuigen en ontdekken zo de wereld om hen heen. Tevens heeft buiten spelen ook een positief effect op de lichamelijke -en geestelijke gezondheid van kinderen. Ze zijn buiten meer in beweging wat goed is voor hun concentratievermogen. Doordat er tal aan mogelijkheden zijn buiten krijgt het kind zelfvertrouwen, omdat hij/zij zelf kan bepalen wat hij met de voorwerpen in de tuin kan doen.
Buiten krijgen kinderen ook meer de kans om zich lichamelijk te uiten. Sommige kinderen hebben het nodig om hun energie buiten te kunnen uiten. Rennen, klimmen in de bomen en fietsen. Dat kan buiten!

Precies om deze reden besteden we veel aandacht aan de buitenruimte van onze locaties. Uitdagende en veilige buitenruimte die geschikt is voor ieder seizoen.

Risicovolspel wordt buiten ook meer uitgelokt dan binnen. Zoals ik al eerder in het artikel ‘risicovolspel’ heb geschreven stimuleert risicovolspel verschillende competenties. Kinderen kunnen door het aangaan van risicovolspel beter risico’s inschatten, en het zelfvertrouwen wordt gestimuleerd omdat ze niet tegen worden gehouden in hun spel.
Dus houd je kind niet tegen als hij/zij graag buiten wil spelen, want er valt veel te ontdekken in je eigen achtertuin!

 

 

Onze buitenruimten

Oirschot

Foto website KT Oirschot buiten

Oirschot buiten

Kids talent Locatie Hapert

Hapert

Bladel

Kids talent - Bladel Europalaan

Bladel Europalaan

Meer over ons

Kids talent Locatie Hapert

De dagopvang

0 tot 4 Jaar

De BSO

4 tot 13 Jaar