• Open van 7.00 tot 18.00 uur
  • Visie via de Gordon® methode
  • Kinderopvang in de Kempen
  • Flexibele kinderopvang

De boekenbeer

10 december 2023
Kids talent Locatie Hapert

De boekenbeer

♫ Boekenbeer, boekenbeer waar ben je? Waar ben je? ‘Ja hier ben ik, ja hier ben ik, goeiedag, goeiedag, goeiedag.’ Boekenbeer, boekenbeer wat heb je? Wat heb je? ‘Een boek voor jou! Een boek voor jou! Dankjewel, dankjewel dankjewel.’ ♫

Met dit liedje starten we de dag in het kringetje. Op elke groep: de babygroep, de dreumesgroep en de peutergroep, hebben we een mand met daarin ieder hun eigen boekenbeer. Ook zitten er spulletjes in die op dat moment bij het betreffende thema horen. Dit is een vast moment op de groepen en hier kijken de kinderen elke dag naar uit.

In deze mand zit om de paar weken een nieuw thema. Dit kan bijvoorbeeld thema herfst, familie, kleuren en vormen, dieren of zomer zijn. Maar ook feesten zoals Sinterklaas en Kerstmis worden vaak behandeld tijdens deze periodes. Ook worden er soms nieuwe thema’s bedacht zodat we een gevarieerd aanbod aan de kinderen kunnen bieden. Het doel hierbij is om spelenderwijs over onderwerpen te praten waar kinderen (dagelijks) mee te maken krijgen.

In de boekenbeermand zitten allerlei materialen die bij het thema horen. Er zitten liedjes in die we met de kinderen kunnen zingen en versjes die we de kinderen kunnen leren. We halen boekjes bij de bibliotheek die bij het thema aansluiten. Vaak zitten er ook praatplaten in de boekenmand. Hierbij mogen de kinderen zelf benoemen wat ze zien en kunnen ze hun fantasie de vrije loop laten. We voegen tastbare materialen toe die de kinderen mogen vasthouden en die mogelijk herkenbaar voor ze zijn. Zoals een kerstbal bij thema Kerstmis en een zwembroek bij thema zomer.

Kids Talent Locatie Bladel

De boekenbeer

Op de babygroep is dit een rustig moment aan tafel. Er wordt een boekje voorgelezen en de baby’s mogen materialen voelen of vasthouden. Er wordt voor elke baby een momentje de tijd genomen om het voorwerp of het boekje goed te kunnen bekijken.

Op de dreumes en peutergroep laten we de kinderen veel meedenken. Wat weten we al van het thema? Samen denken we hardop en vullen we elkaar aan. De kinderen leren om op de beurt te wachten, naar elkaar te luisteren en elkaar te helpen. Iets wat wij erg waardevol vinden om elke dag mee te beginnen.
Ook wordt er op de peutergroep tijdens dit moment een hulpje van de dag gekozen. Het hulpje mag de juffen gedurende de dag helpen met onder andere de washandjes uitdelen en rondgaan met een bordje groente tijdens het tussendoortje. Ook mag het hulpje een kleur beker en bordje kiezen bij de eetmomenten.

We sluiten dit moment natuurlijk ook af met een liedje:

♫ Dag beer, dag beer, nu gaan we weer! Het was heel gezellig, tot de volgende keer! Dag beer, dag beer, nu gaan we weer! Het was heel gezellig tot de volgende keer! Daaaag! ♫

Groetjes Emma

Meer over ons

Diertjes Kids talent

Kwaliteit

Wij garanderen kwaliteit kinderopvang
Diertjes Kids talent

Plan een rondleiding

op de locatie naar keuze